[KayzerNet] kilo verememenin 7 nedeni..
gibi
sevdiğiniz pek çok yiyeceği hayatınızdan çıkarmanıza rağmen
kilo veremiyor
musunuz? Yalnız değilsiniz.
A.B.D.'de, Amerikan Diyet Birliği tarafından, Gallup Araştırma
Şirketi'ne
yaptırılan bir araştırmanın sonucu oldukça ilginç. Kadınların
yüzde 99'u
sağlıklı bir şekilde beslendiklerine inanıyorlar.
Oysa verdikleri yanıtlar; kendileri için gereken sağlıklı beslenme
standartlarını, sadece yüzde 1 oranında sağlayabildiklerini ortaya
çıkarıyor.
Buradaki en büyük sorun, bolca lifli gıda ve
doymamış yağ yerine, ağırlıklı olarak, az ama doymuş yağ,
şekerin ve rafine
besinlerin tüketilmesi. Oysa besinlerin niceliği kadar niteliği de
önemli.
Siz kalori hesabı yapıp, yediğiniz her lokmayı sayarken çok
farklı nedenler
kilo vermenizi engelliyor olabilir. İşte kilo vermenizi engelleyen
hatta
kilo
almanıza yol açan 7 neden ve bunlarla baş etmek için en etkili
çözüm
önerileri.
1-Kahvaltıyı atlamak
A.B.D. Colorado Üniversitesi'nde, 3 bin gönüllü üzerinde,
kahvaltı üzerine
bir araştırma yapılmış.
Bu kişilerden 1 yıl boyunca düzenli kahvaltı
etmeleri istenmiş ve yıl sonunda ortalama 6 kilo verdikleri
gözlenmiş.
Özellikle, kepekli ekmek, müsli gibi lifli besinlerle kahvaltı eden
kadınlar
çok daha rahat kilo veriyor ve bu kiloyu korumakta da çok
zorlanmıyor.
Ayrıca kahvaltıyı atlamak dalgınlığa ve konsantrasyon
eksikliğine de neden
olabiliyor.
ÇÖZÜM: Tabii ki kahvaltı atlamamak. Sabahları sadece 10 dakika
erken
kalkarak, bir kase yağsız süt içinde müsli yiyebilir ve kendinize
çok büyük
bir iyilik yapabilirsiniz. Ancak kahvaltı etmek adına, yağlı
poğaça ve
açmaları sakın aklınıza getirmeyin. Lifli
yiyecekler, taze meyve, meyveli yoğurt ve yağsız süt iyi bir
kahvaltı için
yapılacak en mükemmel tercihler.
2-Sadece tadına bakmak
Arkadaşınızın doğum gününde dayanamadınız ve o kadar ısrar
karşısında
incecik bir dilim pasta yediniz.
Ardından akşam yemeği için gittiğiniz restoranda, salata
ısmarlamanıza
rağmen, eşinizin patates kızartmalarından bir iki tane aldınız,
bir de diğer
arkadaşınızın spagettisinin tadına baktınız. Ama tabii bunları
kesinlikle
yemekten saymıyorsunuz.
Ancak beslenme uzmanları, kilo almanın altında yatan en önemli
nedenlerden
birinin, diyet planı uygularken, "tadına bakmak", "küçücük bir
lokma almak"
gibi bahanelerle günlük kalori alımının üzerine çıkmayı
gösteriyorlar. Hatta
yapılan araştırmalar, bu şekilde tüketilen yiyeceklerin ortalama
olarak
günde 700 kaloriyi bulduğunu gösteriyor.
ÇÖZÜM: Bu konuda yapabileceğiniz en mükkemel şey bir yiyecek
günlüğü tutmak.
Böylece, tadına baktığınız böreği, bir parçacıktan bir şey
olmaz diye
ağzınıza attığınız çikolatayı önünüzde yazılı görecek
ve durumun
ciddiyetini anlayabileceksiniz. Ayrıca yazacağınızı bildiğiniz
için bir
şeyler yerken çok daha dikkatli olacaksınız.
3-Şeker bağımlılığı
Şeker ve çikolata kadınların en çok sevdiği
yiyeceklerin başında geliyor. Ama burada suçlular çay ve
kahvelerimize
attığımız kesme şekerlerle, atıştırdığımız şekerleme ve
çikolatalar değil.
Uzmanlara göre tükettiğimiz şekerin üçte birini gizli bir
şekilde alıyoruz.
Meyveli yoğurtlar, meyve suları, bazı alkolsüz içecekler nedeniyle
farkında
olmadan daha fazla şeker tüketebiliyoruz.
ÇÖZÜM: Öncelikle tüm tatlı ve pastaları kendinize haftada sadece
bir gün
sunabileceğimiz bir ödül olarak sınırlandırmalısınız. Onun
dışında yediğiniz
tüm besinlerin etiketlerini okuyun ve fruktoz, mısır şurubu ve
sakkaroz gibi
maddelerin de şeker sınıfına gireceğini unutmayın. Meyveli
yoğurt, mısır
gevreği ve müsli gibi yiyecekleri satın alırken de şeker
içermeyen
çeşitlerini seçin.
4-Yeterli miktarda gıda alamamak
Çoğu kişinin, bol bol lif, vitamin ve mineral içeren "tam" yani
işlenmemiş
gıdalardan yeteri kadar tüketmediği bilinen bir gerçek. Ne yazık
ki,
işlenmiş, rafine edilmiş ve pek çok katkı maddesi katılarak
hazırlanmış
gıdaların hayatımızdaki yeri çok daha fazla. Araştırmalar beyaz
unla yapılan
her türlü hamur işinin beslenmemizde en büyük yeri
tuttuğunu gösteriyor.
ÇÖZÜM: Beyaz ekmek, pirinç ve makarna yerine, işlenmemiş kepekli
ya da
doygun ekmek, kepekli pirinç ve tam makarna tercih etmeye çalışın.
Atıştırmak içinse cips, çikolata yerine, yağsız
patlamış mısır ya da kuru meyveleri seçin. Evde yaptığınız kek
ve hamur
işlerinde de, eğer mümkünse, kepekli unu kullanmanız son derece
akıllıca
olur.
5-Çok fazla yağ tüketmek
Günlük yağ ihtiyacımız yaklaşık 67 gram. Yağ tüketimini
kısıtlamak denince,
aklımıza sadece yemeğe konulan ya da kahvaltıda kullanılan
yağlardan
vazgeçmek geliyor. Oysa tereyağ ve margarini keserken, salata
soslarında,
peynirde ya da sütte var olan yağı göz ardı ediyor, tüketmeye
devam
ediyoruz. Üstelik fazla yağların en önemli özelliği, kalça,
karın ve bacak
gibi bölgelerde depolanmaya çok müsait olmaları. Ayrıca fazla yağ
tüketenlerin, balık, yağsız süt, C vitamini, A vitamini ve folik
asit
açısından zengin ve kilo vermeye yardımcı yiyecekleri daha az
tükettikleri
de gözlenmiş.
ÇÖZÜM: Genel olarak, "bir yiyecek ne kadar az işlenmişse o kadar
az yağ
içeriyordur" kuralını benimseyebilirsiniz. Ayrıca satın
aldığınız besinlerin
ambalajlarını okuyarak ne kadar yağ içerdiği hakkında bilgi
edinmeniz ve
seçimi buna göre yapmanız da olası. Bir besinin kaç kalori olduğu
kadar,
yağdan gelen kalorisinin ne kadar olduğuna da dikkat edilmeli. Yağ
oranı,
100 kaloride 3 gramdan fazla olan besinleri tercih etmeyin.
6-Kalsiyum alımını önemsememek
Hemen hemen herkes kalsiyumun sağlıklı kemiklere sahip olmak ve
osteoporozu
engellemek için gerektiğini biliyor. Ancak kalsiyumun kilo vermede de
etkili
olduğu pek fazla bilinmiyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar,
kalsiyum
açısından zengin olan
yiyeceklerle beslenenlerin vücut kitle endekslerinin daha düşük
olduğunu
gösteriyor. Bunun nedeni kalsiyumun kalsitrol eksikliğini önlemesi.
Kalsitrol, vücudumuz tarafından salgılanan ve yağların
depolanmasını önleyen
bir hormon.
ÇÖZÜM: Büyük bir bardak yağsız süt içerek hem kemiklerinizi
koruyacak hem de
sizin için gerekli olan kalsiyum miktarını alacaksınız. Üstelik
sadece 320
kaloriyle! Süte karşı hassassanız ve süt içtikten sonra sindirim
problemleri
yaşıyorsanız laktozsuz sütlerden de faydalanabilirsiniz. Eğer süt
içmek sizin için imkansızsa, yağsız peynir, yoğurt ve füme somon
gibi
kalsiyum açısından zengin olan yiyeceklerden bol bol tüketin.
7-Doğru sebzeleri seçememek
Yağ içermeyen, bol lifli ve hastalıklarla savaşan bir çok maddeyle
dolu
sebze ve meyveler aslında tüketmek için en mükemmel besinler. Oysa
ne yazık
ki pek çoğumuz taze sebze ve meyve tüketimine gereken önemi
vermiyoruz.
Sadece sebze yemiş olmak için ağırlıklı olarak patates ve marulu
tercih
etmek de yapılabilecek büyük bir hata. Oysa patates, özellikle de
kızarmış
olduğu zaman, fazla besleyici değeri olmayan bir gıda. Aynı şey
büyük ölçüde
sudan oluşan amerikan marulu için de geçerli.
ÇÖZÜM: Sebze seçiminde aklınıza ilk gelen koyu yeşil yapraklı
(ıspanak ve
pazı gibi) ve sarı (biber ve kabak gibi) sebzeler olmalı. Bu
sebzeleri
haşlanmış ya da buharda pişirilmiş şekilde yemeniz en doğrusu.
Ayrıca, bol bol şeker ve boya içeren meyve sularının da meyve
yemekle aynı
şey olamayacağını aklınızdan çıkarmamanız gerek.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "Kayzer.Net Aşk Sevgi Mizah Eğlence Grupları..." group.
To post to this group, send email to KayzerNet@googlegroups.com
To unsubscribe from this group, send email to KayzerNet-unsubscribe@googlegroups.com
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/KayzerNet
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home