20
2003'te ABD'nin işgal harekatını başlattığı Mart günü. ABD'nin 'şok ve dehşet' adı verilen harekâtla Saddam rejimini yıkana dek geçen gün sayısı.
23
Amerika öncülüğündeki koalisyonda yer alan ve Irak'ın çeşidi bölgelerinde halihazırda asker bulunduran ülkelerin sayısı.
15
ABD öncülüğündeki koalisyona katılıp Irak'a asker gönderen, sonradan askerlerini çeken ülkelerin sayısı. Son olarak Polonya çekileceğini açıkladı.
140.000
Halen Irak'ta bulunan ABD askerlerinin sayısı. Bush yönetimi 21 bin 500 ek asker gönderme kararı aldı. İşgal ise 150 bin askerle gerçekleştirilmişti
2,000,000
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre işgal sonrası ülkeyi terk eden Iraklıların sayısı. Halen Suriye'de 1 milyon, Ürdün'de 750 bin mülteci var.
12.000
İşgalin başından bu yana Irak'tan kaçan doktorların sayısı. Ayrıca binlerce öğretmen, mühendis ve avukatın da kaçtığı belirtiliyor.
1.700.000
İç savaşta ülke içinde mülteci konumuna düşenlerin sayısı. Sünnilerin güçlü olduğu yerde Şiiler, Şiilerin güçlü olduğu yerde Sünniler kaçıyor.
650.000
Bağımsız araştırmacılara göre, işgal sürecinde ölen Iraklıların sayısı. Rakam abartılı diyenler var, ama en az 100 bin kişinin öldüğü kabul ediliyor.
3128
İşgal harekatı ve işgal süresince ölen Amerikalı askerlerin sayısı. Çoğu direnişçilerin düzenlediği bombalı ve silahlı saldırılarda hayatını kaybetti.
28
ABD Başkanı Bush'un 2006 sonundaki destek oranı ve ülke tarihinde bir başkana en düşük destek. Irak savaşının başında bu oran yüzde 75'ti.
50.000
İşgal harekatı ve işgal sürecindeki saldırılarda yaralanan ABD askerlerinin sayısı. Binlercesi sakat kaldı, yarısına yakını psikolojik sorun yaşıyor.
800
ABD'nin harekat ve işgali için bugüne dek harcadığı paranın 'milyor dolar' cinsinden miktarı. Irak'ın yeniden imarına ise onda biri bile harcanmadı.
110
Bugüne kadar işgal altındaki Irak'ta öldürülen Türkiyelilerin sayısı. Yarısından çoğu Irak'taki koalisyon güçlerine malzeme götüren şoförler.
258
İngiltere'nin ve ABD dışındaki koalisyon güçlerinin Irak'ta kaybettiği askerlerin sayısı. İngiltere de askerlerini 2008'de çekme kararı aldı.
50
Dünya Bankası verilerine göre Irak'ta 2006 yılında gerçekleşen enflasyonun oranı. İşgal öncesinde bu oran yarısından azdı.
6.3
Başkent Bağdat'a verilen elektriğin saat nevinden günlük ortalaması. İşgal öncesinde bu süre 16 ila 24 saat arasında değişiyordu.
32
Temiz içme suyuna ulaşabilen Iraklıların oranı. İşgal öncesinde bu oran iki katıydı. Bu nedenle tifo gibi hastalıklarda görülmemiş artış söz konusu.
3.700.000
BM Dünya Gıda Programı'ndan gıda yardımı almak zorunda kalan Iraklıların sayısı. Daha yüz binlercesine yardım ulaştırılamadığı belirtiliyor.
16
Son anketlere göre, temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyen Iraklıların oranı. Irak'taki işsizlik oranının yüzde 40'a yakın olduğu söyleniyor.
2008
Dokuz yıldır iktidarda olduğu için 'teflon' diye anılan İngiltere Başbakanı Blair'in görevi bırakacağı tarih. İşgal sonrası Blair'e tepkiler çığ gibi arttı
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home