sg

Perşembe, Kasım 24, 2005

[islami-hassasiyet] Internet ve Türkiye

Internet ve Türkiye
Bugünkü yazımızda Bilgi Zirvesi'ne damgasını vuran Internet'in Türkiye'deki durumunu tahlil etmek istiyoruz.
ABD'nin bilgi emperyalizmine dayanan politikalarının sultasından kurtarılmış olmasa da, Internet artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Olumsuz ve zararlı yanları bulunsa da, büyük ölçüde yararlı ve hayatımızı kolaylaştırıcı niteliktedir. Zarar ve yararı da tamamen kullanımla ilgilidir. Ekmek kesmekte kullandığın bıçağı baş kesmekte kullanırsan zararlı olur. Bu itibarla gençlerin hatalı kullanımlarından dolayı bazılarının Internet'in yaygınlaşmasını sakıncalı görmelerini isabetli bulmuyorum. Tam aksine Internet'i daha da yaygınlaştırmak, kullanımını kolaylaştırmak ve toplumun bütün kesimlerinin yararlanabileceği imkânlarla sunmak gerekir.
Öncelikle Türkiye'deki Internet kullanımına göz atmakta yarar var:
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2005 Yılı Sonuçları'na göre Türkiye halkının % 77'si bilgisayarı, % 83'ü ise Internet'i hiç kullanmamış. Araştırmaya göre son üç ay içinde bilgisayar kullanananların oranı % 17.65. Üç ay ile bir yıl arasında kullananların oranı % 1.88, bir yıldan fazla zamandır kullanmayanların oranı da % 3.42. Kalanı hiç kullanmamış.
Internet kullanım oranları ise şöyle: Son üç ay içinde kullananlar: % 13.93 ; üç ay ile bir yıl arasında kullananlar: % 1.52, bir yıldan fazla zamandır kullanmamış olanlar: % 2.10. Diğerleri ise hiç Internet'le tanışmamış. Tabii son üç ay içinde kullanmış olanların gündelik kullanmadıklarını, birçoğunun çok seyrek Internet imkânlarından yararlandıklarını tahmin etmek zor değildir.
Araştırma sonuçları, bilgisayar ve Internet kullanımının kadınlarda çok daha düşük olduğunu gösteriyor.
Evlerinde Internet'e erişim imkânları olan ailelerin oranları % 8.66. Tahminimize göre bunların da birçoğu aile için değil, tahsil gören çocukları için bu imkânı oluşturmuşlardır.
Bir de Internet'in ne gibi amaçlarla kullanıldığı önemli. DİE araştırmasına göre, Internet kullananlar arasında en büyük oranı 16-24 arası yaş grubu oluşturuyor. Bu dönemdeki gençlerin büyük çoğunluğunun da chat, karşılıklı görüşme (MSN, MIRC, Paltalk vs.) ve online oyun için kullandığını tahmin ediyoruz. Bunlar ise Internet'in pek yararlı olmayan alanlarını oluşturuyor.
Bunlar bir devlet kurumunun yaptığı araştırmaların ortaya çıkardığı gerçekler. Bunun yanı sıra hükümetin e-devlet projesi üzerinde yoğun bir çalışması olduğuna ve bu alana 380 milyon dolar yatırım yapılmasının planlandığına dair bilgiler alıyoruz. Bu çabaları önemli ve desteklenmesi gereken çabalar olarak gördüğümüzü belirtelim. Ama bir çelişkiye de dikkat çekmek zorundayız.
Bir alanda yürütülen çalışmalardan başarılı sonuçlar alınabilmesi, altyapının iyi oluşturulmasına bağlıdır. Örneğin; e-devlet projesinden başarılı sonuçlar alınabilmesi için, Internet kullanımının yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. Bugün Internet kullanımının bu derece düşük olmasının sebebi, sadece insanların çekingen davranmaları değildir. İmkânların oluşturulması konusunda da ciddi yanlışlıklar yapılmaktadır.
Türkiye, ADSL kullanımının en pahalı olduğu ülkedir. Türk Telekom son fiyat düzenlemesiyle limitsiz ADSL kullanımını toplumun sadece düşük değil orta gelirli kesimi için bile imkânsız hale getirdi. Limitsiz Internet kullanımının en düşük download hızını 512 KB'ye çıkarırken fiyatını da 99 YTL yaptı. Tüketici dernekleri bu karara karşı çıkarak tüketici mahkemelerine başvurunca 256 KB hızla aylık 49 YTL'ye abone olma seçeneğini yeniden açacağına dair açıklama yaptı. Ancak bildiğimiz kadarıyla henüz konu netleşmiş değil. Kaldı ki, eski uygulamaya dönülse bile fazla bir şey yapılmış olmaz. Bugün gelişmiş ülkelerde artık en düşük hız KB ile değil MB ile hesaplanıyor. Türk Telekom'un da fiyatta indirim yaparken hızı yükseltmesi gerekir. Yani en düşük hız yine 512 KB olmalı, ama fiyat 49 YTL'den daha aşağı çekilmelidir. Bunun için tüketici derneklerinin hadiseyi yakın takibe almaları ve Türk Telekom'u zorlamaları gerekir. Burada Telekom'un kaybedeceği bir şey yoktur. Çünkü fiyat aşağı çekilip teşvik yapıldığında kullanım artacak, kullanım arttıkça da bu kurumun geliri artacak, böylece hem kurumun maddi imkânları korunmuş hem de daha geniş bir kitleye Internet kullanma fırsatı sağlanmış olacaktır.
Müteakip yazımızda yönetimin Internet konusundaki resmi politikasının ve ortaya çıkan manzaranın dünyaya yansımasının bir tahlilini yapmak istiyoruz.
Ahmet Varol

Kaynak : http://www.radyovakit.com/

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home


Komik Videolar   islam  şarkı sözleri  yemek tarifleri  gelibolu  huzur   sağlık