[islami-hassasiyet] �nsanlarin Hayirlisi, �nsanlara Faydali Olandir.
Rahman Rahim Allahin adi ile...
Alemlerin Rabbý Allaha hamd olsun.
Afiyette ve belâda, darlýkta ve geniþlikte.
Salât ve selâm, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm âline
Sübhan Allah'tan temenni: Selâmetiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir.
ÝNSANLARIN HAYIRLISI, ÝNSANLARA FAYDALI OLANDIR
Müslüman, her halükarda bulunduðu çevreye faydalý insandýr. O hep bu çerçevede düþünür ve bunun ýztýrabýyla yaþar. Bu açýdan bakýldýðýnda o, çevresindekilere yük olan deðil, aksine maddi-manevi her alanda onlarýn yükünü hafifleten insandýr; herkese müsbet yönde yardýmcý olmaya çalýþýr. Nasýl mý? Öncelikle mensubu bulunduðu Ýslamýn, itikadi -ameli-ahlaki deðerlerini yaþamaya ve böylece güzel örnek olmaya gayret eder. Sonra da yaþadýklarýný güzel bir üslupla anlatmaya çalýþýr, nasihat eder.
*Zira bu iþin en güzel, en faydalý, en tesirli yolu budur. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz, Din nasihattir buyurarak, bu usulü bizim için ne güzel ifade etmiþtir. Sahabe-i kiramýn, Kimin için? diye sormalarý üzerine de, Allah için, Kitabý için, Resulü için, bütün Müslümanlar için (Buhari
ve Müslim) buyurmuþlardýr.
*Onlar buna o derece ehemmiyet veriyorlardý ki; Resulüllah Efendimize, nasihat edeceklerine dair biatta bulunuyorlardý. Nitekim Cerir bin Abdullah (r.a.), Resulüllah (s.a.v.)a namaz kýlmaya, zekat vermeye ve her Müslümana nasihat etmek üzere biat ettim demiþtir.
*Burada nasihatin, Ýslamýn en mühim iki rüknü olan namaz ve zekatla birlikte zikredilmesi, üzerinde ehemmiyetle durulmasý, düþünülmesi gereken noktalardandýr.
*Peki mümin nasýl nasihat etmelidir?
*** Mümkün mertebe yaptýðý ve yaþadýðý hususlara uygun nasihatlerde bulunmalý. Kavli ile fiili mutabýk olmalý.
*** Nasihatler, olur olmaz yerlerde ve zamanlarda deðil, mutlaka münasip zaman ve zeminlerde yapýlmalý.
*** Nasihat ediyorum diye, kiþilerin izzet ve haysiyetini rencide edici, kýrýcý sözler söylenmemeli. Karþýmýzdaki insaný küçük düþürecek hal ve hareketlerden kaçýnmalý.
*** Ýyilikle, tatlý sözlerle hatalarý hatýrlatýp, yumuþak bir üslupla doðrusunu anlatmaya çalýþmalý. Musa ve Harun aleyhimesselam, firavunu bile böyle kavl-i leyyin yani yumuþak sözle ikaz etmiþlerdi.
*** Yapýlmasý gereken nasihati bizzat yapmamýz münasip olmayacak veya bir baþkasýnýn yapmasý daha müessir olacaksa; nasihati, çevrede hatýrý sayýlýr, sözü dinlenir kiþilere yaptýrmalý. Yani onlarýn tavassutu temin edilerek, söylenmesi gerekenler onlarýn aðzýndan söyletilmelidir.
Netice: Usulü terk eden vusulden mahrum kalacaðýna göre, müminin, üzerine düþen bu mühim vazifeyi de, usulüne uygun yapmasý lazýmdýr. Zira, sakim yolla müstakim netice elde edilmez; yani yanlýþ yoldan gidilerek doðruya ulaþýlmaz. Müslümanýn yolu da, usulü de dosdoðru olmalýdýr.
__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home